21 Oktober, 2008RAHSIA WARNA DAN CORAK TALI LEHER

Tali leher adalah merupakan antara pakaian rasmi bagi sebahagian besar pekerjaan. Ia mempunyai pelbagai gaya dan fesyen tersendiri. Sipemakai bebas memilih apa sahaja warna dan fesyen mengikut trend semasa. Namun pemakaian tali leleher sebenarnya ada rahsia warna dan coraknya.
BIRU.
Warna paling popular sepanjang masa, simbol ketulusan hati, tenang dan yang terbaik. Dan dapat pula menggambarkan sifat yang jujur, pekerja yang rajin dan rendah diri. Secara psikologi warna biru memberi kesan ketenangan.
MERAH
Merah adalah warna yang menggambarkan semarak cinta dan kemarahan, bahaya dan keberanian dan tanda sensualiti seseorang.
OREN
Bukan warna yang popular dan oren yang kemerahan menggambarkan bahaya.
HITAM
Secara tradisional hitam adalah warna yang tidak menarik dan simbol kedukaan. Tali leher berwarna hitam jika dipadukan dengan garis yang cerah ia menjadi begitu elegan.
KELABU
Menggambarkan watak pemakai yang mempunyai kesungguhan untuk mendapatkan sesuatu
KUNINGMuda,
penuh harapan dan bahagia
HIJAU
Memberi kesan pada sipemakai sebagai seorang yang berwawasan luas tetapi sulit untuk dimengerti. Namun demikian ia menggambarkan seorang yang jujur.
COKELAT
Warna yang kelihatan agak kotor, menggambarkan sifat yang terbuka dan mempunyai daya bisnes yang kuat.
BERGARIS
Agak konservatif, teratur, bleh diharapkan, ceia dan teman yang menghibur.
POLKADOT
Lebih banyak dipakai oleh pelawak, menimbulkan kesan humor dan lucu, apatah lagi dengan bulatan yang besar. Bulatan kecil memberi kesan yang lebih baik.
BERCORAKGELOMBANG
Menggambarkan kebebasan dan santai. Bentuk paisley menggambar kreatif dan relaks.
Nota: Artikel ini disiarkan sebagai wadah perkongsian ilmu dan hanyalah sebagai bahan bacaan semata-mata, bukan untuk dipercayai 100%. Artikel ini bukan hak milik penulis blog ini, ia adalah hal milik penulis asalnya. Oleh itu setinggi penghargaan diberikan kepada pemilik sebenar artikel ini walau siapapun dirinya dan di mana dia berada.

Tiada ulasan: